Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Svensktkosttillskott, Gymgrossisten, Meds & Proteinbolaget.

Det kanske är ett konstigt faktum att träning sliter ner muskler istället för att bygga upp dem. För att musklerna ska växa, eller hålla sig på sin nivå, krävs det därför proteiner. Det gäller antingen du tränar eller inte, och det är därför som även vegetarianer måste se till att få tillräckligt med protein i sin kost från soja, ärtor, havre och liknande. Ju större muskelmassa du vill ha desto mer måste du slita ner den, varvid kroppen arbetar ihop med protein för att skapa den så att den orkar med det hårda slitaget.

Du kan få i dig det protein du behöver genom vanlig kost, men om du tränar mycket så är det lättast att använda dig av ett proteintillskott. Med denna form av kosttillskott kan du snabbt inta proteinet redan på gymmet, eller på väg därifrån, för bästa muskeluppbyggnad. Välj ett budgetalternativ eller kanske ett proteinpulver med smak av pepparkaka? 

I vårt test blev drömprodukten 100% Whey Gold Standard och vår utvalda mellanprodukt blev Star Nutrition Whey-100, 1 kg följt av budgetprodukten Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg.  Vi har även valt ut en specialare i GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka.

Slutligen har vi även fyra bubblare: Core Ärt- och Havreprotein, Soy Protein Isolate, 1 kg, Core Soy Protein & Self Omninutrition Soy Protein.


Drömprodukten: 100% Whey Gold Standard

Drömprodukten: 100% Whey Gold Standard

Som en av världens mest sålda proteintillskott är det ändå en produkt som tillverkaren hela tiden strävar efter att förbättra.


Mellanprodukten: Star Nutrition Whey-100, 1 kg

Mellanprodukten: Star Nutrition Whey-100, 1 kg

Mycket god smak och lätt att lösa i vätska med en hög kvalitet och en hög procentuell proteinmängd i många smaker.


Budgetprodukten: Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg

Budgetprodukten: Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg

Prisvärd produkt med vassleprotein som ändå ger ett mycket bra resultat och håller bra nivåer av fett och kolhydrater, samt proteinmängd.


Specialaren: GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka

Specialaren: GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka

Produkten som har en stor mängd smaker och hög kvalitet men som ändå lyckas hålla prisnivån nere.

Olika typer av proteinpulver:

Idag finns det flera olika typer av proteinpulver på marknaden. En del är veganska och några andra riktar sig primärt mot personer som är laktosintoleranta. Här presenterar vi alla olika typer av proteinpulver som idag finns på marknaden:

Vassleprotein: Detta är den absolut vanligaste formen av proteinpulver och på engelska säger man whey och det är därför man ofta ser detta på många av förpackningarna. Vassleprotein kommer från komjölk och är den restprodukt som blir över när man producerar ost. Proteinet tas snabbt upp av kroppen vilket är en anledning till varför vassleprotein är så populärt idag.

Kaseinprotein: Precis på samma sätt som vassleprotein utvinns kaseinprotein ur mjölk från kon. Skillnaden är endast att man här använder sig av kaseinet i stället för vasslet. Kaseinprotein är bra att satsa på att använda innan du går och lägger dig då det tas upp långsammare än vad vassleproteinet gör. Detta är också anledningen till varför du känner dig mätt en längre tid när du äter proteinpulvret.

Äggprotein: Man brukar dela äggprotein i 2 olika sorter, heläggsproteinpulver och äggviteproteinpulver. Heläggsproteinpulvret tillverkas av både äggvitan och äggulan medans äggvitepulvret endast använder äggvitan. Båda typerna av äggproteinpulver är bra alternativ till vassle- eller kaseinpulver.

Biffprotein: Biffprotein är relativt nytt på marknaden och precis som namnet antyder är proteinpulvret baserat på nötkött och har fördelar som en komplett aminosyraprofil samt en hög biotillgänglighet.

Blandprotein: Denna variant består av flera olika sorters proteinkällor, precis som namnet antyder. Du använder blandprotein för att mixtra och anpassa så att den passar just dina önskemål. Det vanligaste blandproteinet är en blandning av kasein och vassle. Kaseinet har en långsam upptagningsförmåga och vasslet en snabb, vilket ger en utsöndring som varar längre.

Veganska proteinpulver

De senaste åren har det även blivit allt vanligare med veganska proteinalternativ som kosttillskott och idag kan du hitta många olika alternativ. Här är en rad av de veganska proteinpulver som idag finns på marknaden.

Sojaprotein:  Exakt som det låter så utvinns sojaprotein ur sojabönor och är främst framtaget som ett alternativ för de vegetarianer eller veganer som vill variera sitt intag av proteiner. Proteinet har en viss östrogenverkan men det sker endast vid enormt hög konsumption. När det gäller priset på sojaprotein är det normalt sett förmånligt i förhållande till den proteinhalten som man får (vilket brukar ligga kring 90-95 %). 

Hampaprotein: Hampaproteinpulver kan vara ett väldigt bra val för dig som är vegan! De stora fördelarna med hampaprotein är att det naturligt innehåller bra fibrer, fetter, mineraler och vitaminer och är ett fullvärdigt protein. Dock finns det en rad viktiga nackdelar och det är att produkten är väldigt dyr och proteinhalten är betydligt sämre än många andra alternativ (brukar ligga runt 50%).

Ärtprotein:  Ärtprotein är ett kosttillskott som bör ses som ett komplement till andra proteinkällor, precis som sojaproteinpulver och andra tillskott. Det består av isolat av ärtprotein och proteinhalten ligger någonstans runt 75-85 %.

Risprotein: En av de senaste produkterna på marknaden när det gäller proteinpulver är risprotein. Tyvärr är pulvret också ett av de dyraste på den svenska marknaden, men förutom det är det faktiskt en riktigt bra proteinkälla. Risprotein är rikt på vitaminer och mineraler och har ett biologiskt värde på ungefär 77. Vid intagandet av risprotein är risken för allergier låg och det är dessutom är proteinet väldigt snällt mot magen.

Så här genomförde vi testerna för bästa proteinpulver:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Tränabäst.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: 100% Whey Gold Standard

Drömprodukten: 100% Whey Gold Standard

Hur ska ett proteinpulver vara för att vara en drömprodukt? Troligen precis som 100% Whey Gold Standard! Som ett av världens mest sålda inom området proteintillskott återfinns en produkt som strävar efter att vara det mest kompletta vassleproteinet. Samtidigt finns en lika stark strävan efter att vara det mest prisvärda vassleproteinet. Hur når man då dit?

Tillverkaren för en ständig utvecklingskamp för att hela tiden kunna vrida upp sin produkt till högre och högre höjder. På senare tid har tillverkaren till exempel tagit bort sötningsmedlet aspartam, ett sötningsmedel som allt mer börjat ifrågasättas. Pulvret används med vatten eller annan valfri vätska, och blandas sedan enkelt med hjälp av en blender eller i en shaker. Välj en naturell smak eller någon av den mängd olika smaker som finns inom denna produkt. Varför inte ha en smak per dag eller olika smaker för veckodag och helg?


Mellanprodukten: Star Nutrition Whey-100, 1 kg

Mellanprodukten: Star Nutrition Whey-100, 1 kg

Det är verkligen en lista med hög kvalitet när en produkt som Star Nutrition Whey-100, 1 kg hamnar som listans mellanprodukt. Här får du en mycket hög kvalitet som är anpassad för den som vill få ut det mesta av sin träning och sitt proteintillskott. Produkten anses vara ett av marknadens bästa på grund av sin goda smak och mycket goda löslighet i vald vätska. 

Men det är också en produkt som håller mycket hög kvalitet och består av ett mikro- och ultrafiltrerat vassleproteinisolat. Du får därmed ett proteinpulver som håller låg fetthalt men även en låg laktoshalt, vilket gör att även du som har mild laktosintolerans kan klara att använda produkten. Proteinhalten är upp till 87 %, vilket är högt, och gör att kroppen snabbt tar upp proteinet. Ett bra protein hjälper kroppen att bygga upp muskelmassa efter träning och att återhämta sig. 


Budgetprodukten: Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg

Budgetprodukten: Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg

En produkt med lågt pris som ändå fyller sin funktion är Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg. Med detta proteinpulver så får du en ökad muskelmassa och styrka på grund av att proteinet hjälper kroppen att återuppbygga och återhämta sig efter träningspass. Det är ett vassleprotein som har sin källa i mjölk och som har ett mycket högt biologiskt värde som liknar människans muskler gällande sammansättning av aminosyror. På det sättet är det lätt för kroppen att använda produkten som byggstenar för sitt arbete, och för dig att få ett bättre resultat av din träning. 

Proteinvärdet är 75 %, vilket är lite lägre än många andra produkter men ändå väl inom gränsvärdet för att vara en bra produkt. För bästa effekt använder du pulvret i en vätska snarast möjligt efter ett träningstillfälle, eftersom det är då kroppen bygger upp musklerna igen.


Specialaren: GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka

Specialaren: GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka

Vad kan rimligtvis kännas mer som en specialare på listan än ett proteinpulver med smak av pepparkaka? Det som kan vara svårt är att välja mellan alla ovanliga och goda smaker som tillverkaren av GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka har i sitt sortiment. Men varför inte ta en av varje smak och variera dig vid varje intag? 

Det är dock inte bara smaken som sticker ut utan det är en mycket bra produkt som ger dig precis det du önskar av ett proteintillskott. Här finns 25 g vassleprotein och minimalt med fett och kolhydrater. Aminosyrorna håller även de en bra mängd och ändå är det ett proteinpulver som håller ett förhållandevis lågt pris. Produkten är sitt namn till trots svensktillverkat och har en tillverkare som funnits på marknaden under mycket lång tid. Kanske var det därför som det smög sig in pepparkaka i sortimentet?


Våra bubblare

Core Ärt- och Havreprotein

Core Ärt- och Havreprotein

Som listans bubblare nummer ett har vi valt ett proteinpulver som är mjölkfritt. Istället har Core Ärt- och Havreprotein ett vegetariskt/veganskt protein som kommer från ärtor och havre. Det är också ett protein som är helt fritt från socker och som har alla essentiella aminosyror som behövs för att kroppen ska fungera och kunna reparera sig själv. Du får precis samma proteinmängd som om du använder dig av ett animaliskt protein, men kan också på samma gång få ett protein som många upplever som mildare för magen. Används precis som övriga proteinpulver för återhämtning.


Soy Protein Isolate, 1 kg

Soy Protein Isolate, 1 kg

Ett vegetabiliskt proteinpulver med ursprung från sojabönor presenteras som listans nummer två. Här har den välkända tillverkaren skapat Soy Protein Isolate, 1 kg som är en högkvalitativ produkt utan några animaliska tillsatser. Det passar därför även för dig som är laktosintolerant eller äter en vegetarisk kost. Pulvret löses lätt i vätskor som vatten eller mjölk, kanske havre- eller sojamjölk. Du kan även använda den i smoothies med bär, frukter eller grönsaker. Inget socker är tillsatt och pulvret är helt GMO-fritt. Välj en naturell eller smaksatt produkt, där det finns mycket att välja bland.


Core Soy Protein

Core Soy Protein

Core Soy Protein har som namnet antyder utvunnit sitt protein ur soja, och är därmed en helt vegetarisk/vegansk produkt. Med denna kan du säkerställa din återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa efter träning, även om du föredrar ett protein utan animalisk källa. Proteinhalten är hög med hela 89 % och produkten är fri från socker, vilket gör att du kan inta den var i träningsdos eller kost du än befinner dig. Det går även utmärkt att använda produkten som ett mellanmål, eller för att klara dig fram tills du hinner äta mat. Ett användbart och nyttigt tillskott.


Self Omninutrition Soy Protein

Self Omninutrition Soy Protein

Är du vegetarian, laktosintolerant eller föredrar ett vegetabiliskt protein så är listans sista bubblare, Self Omninutrition Soy Protein, en produkt för dig. Du får här ett fullvärdigt protein som du använder på precis samma sätt som andra proteinpulver. Det vill säga efter träning eller som mellanmål. Produkten är fri från fytoöstrogener och soja ses som den bästa proteinkällan inom vegetabilierna. Det används bland annat som grund för många vegetariska och lakto-ovo-vegetariska produkter. Proteinet har en hög upptagningshastighet och gör att du snabbt skickar ut byggstenarna som cellerna behöver för uppbyggnad och återhämtning.


Sammanfattning

Ett billigare alternativ eller ett dyrare kan ändå ge dig precis vad du behöver för uppbyggnad och återhämtning efter träning, eller hårt arbete. Det finns ett stort antal produkter på marknaden som du kan använda antingen du vill ha ett animaliskt protein eller ett vegetabiliskt. Och även inom dessa två fördelningar finns det ett flertal olika proteinkällor som vassle, ägg, soja, ärtor med mera. Välj ett naturellt proteinpulver eller någon av alla de smaker som finns, och där det hela tiden kommer nya.

I vårt test blev drömprodukten 100% Whey Gold Standard och vår utvalda mellanprodukt blev Star Nutrition Whey-100, 1 kg följt av budgetprodukten Self Omninutrition Whey Protein Shake Jordgubb 1 kg.  Vi har även valt ut en specialare i GAAM 100% Whey Premium, 1 kg, Pepparkaka.

Slutligen har vi även fyra bubblare: Core Ärt- och Havreprotein, Soy Protein Isolate, 1 kg, Core Soy Protein & Self Omninutrition Soy Protein.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa proteinpulver.

Vad ska jag tänka på när jag väljer ett proteinpulver?

Med de fullgoda produkter som finns på marknaden är det viktigaste att du väljer en produkt som du tål. Undvik proteinkällor som vassleprotein om du är laktosintolerant. Bästa resultat får du sedan genom att använda proteinet snabbt efter träning och i den mängd som förespråkas.

Vad är ett bra proteinpulver?

Ett bra proteinpulver är lättsmält, går snabbt ut i kroppen och tillför ett fullvärdigt protein med aminosyror som har högt värde och som liknar människans.

Vad är ett dåligt proteinpulver?

Dåliga proteinpulver smakar illa, klumpar sig och är svåra att lösa upp i vätska. Det är även ett dåligt proteinpulver om det har högt innehåll av socker och fett eller om det inte har en så pass tydlig innehållsförteckning att du vet vad det är som du köper.

Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Optimum Nutrition
Produktnamn
100% Whey Gold Standard