Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Outdoorexperten & Outnorth.

Löpning ger en frihetskänsla som är svår att uppnå på något annat sätt. Det är något visst med att sätta fart och få den där känslan av att nästan flyga fram. Att vara ett med naturen och att få uppleva dofter och naturens ljud på ett annat sätt än om man rör sig framåt med cykel eller bil. Det är inte konstigt att barn gärna springer så fort de får en chans. Men tyvärr är det många som slutar springa när de blir äldre.

För många är det något speciellt med att ge sig ut i utmanande natur och fara fram över stock och sten med vattenflaskan i högsta hugg. Kanske till och med använda en sko som du vågar springa på is med? Snygga och praktiska löparskor behöver inte vara dyra och avancerade utan det räcker gott med en riktigt bra budgetvariant. Eller så satsar du på skon med extra funktion och finesser.  

I vårt test blev drömprodukten Salming Ispike Shoe Women och vår utvalda mellanprodukt blev On Cloudventure Women följt av budgetprodukten Asics Women’s Gel-Venture 7. Vi har även valt ut en specialare i Asics Fujitrabuco Lyte Women.

Slutligen har vi även fyra bubblare: Altra King MT 2 Women, Salming Enroute 2 Women, Asics Gt-2000 8 Women & Hoka One One Women’s Bondi 7.


Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Drömmen om en löpning på is och snö går att uppleva med en sko som har en klibbig sula med spikar som hemligt vapen.


Mellanprodukten: On Cloudventure Women

Mellanprodukten: On Cloudventure Women

On Cloudventure Women är en trailsko som smiter bekvämt runt foten och böjer sig lätt vid ojämn mark, med en sula som har ett mycket fast grepp om underlaget.


Budgetprodukten: Asics Women’s Gel-Venture 7

Budgetprodukten: Asics Women's Gel-Venture 7

Asics Women’s Gel-Venture 7 är en enkel och prisvärd produkt som levererar precis det som behövs för att göra en löparrunda inom tuff terräng rolig och säker.


Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Asics Fujitrabuco Lyte Women är skon som har allt i högsta nivå gällande böjlighet, bekvämlighet, fäste, stötdämpning samt reflexer för bästa synlighet.

Så här genomförde vi testerna för bästa löparskor dam:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna (se alla tester som vi gått igenom längre ner på sidan).
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Tränabäst.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Listans drömprodukt är en löparsko som har fått den där lite extra kärleken och omtanken av tillverkaren. Salming Ispike Shoe Women är skon som tar dig fram på löparrundan på vintriga vägar, isiga stigar och packad snö. Greppet får sulan på grund av sin Megagrip-gummi, som gör att yttersulan blir både slitstark och klibbig för bästa grepp. Vikten är även hela 30% lägre än hos andra liknande sulor, vilket gör att du ännu lättare tar dig fram fort och säkert.

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Till din hjälp har du även ett hemligt vapen i form av inte mindre än 13 spikar som är slitstarka och tillverkade av tungsten och karbid. En design som till och med har visat sig framgångsrik och säker på nyspolad is. Mellansulorna av Recoil och SoftFoam ger all den stötdämpning som du kan önska och är dessutom klädd invändigt med mjukt mesh-tyg för att undvika skoskav.

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Mellanprodukten: On Cloudventure Women

Mellanprodukten: On Cloudventure Women

Lätt sko som fokuserar på dämpning och grepp, är vad tillverkaren erbjuder med sin löparsko On Cloudventure Women. Det är en sko som är smalare i mitten för ökad komfort och för att lättare kunna böjas med foten vid löpning på ojämn mark. Ovandelen är beklädd med det smarta och mjuka materialet mesh som både ger ventilation och hjälper till att undvika skoskav. Skon har ett system som möjliggör en lätt men samtidigt stabil övergång i varje steg.

Mellanprodukten: On Cloudventure Women

Dessutom har stort fokus lagts på att skapa en sko som verkligen ger all den dämpning som du behöver för utmanande löpning och för att undvika skador. Yttersulan har den klibbiga funktionen som gör att sulan liksom tuggummi griper tag i underlaget, men som lika lätt släpper det när du lyfter foten. Vikten ligger på 295 g per sko, skon är vattentät och bäst lämpad för traillöpning.


Budgetprodukten: Asics Women’s Gel-Venture 7

Budgetprodukten: Asics Women's Gel-Venture 7

Priset på listans budget må vara mycket låg men det är ändå en rejäl sko för tuffa terränger som presenteras i Asics Women’s Gel-Venture 7. Gel-teknologi i hälen och EVA mellansula samt Ortholite fotbädd skapar tillsammans en dämpning som känns som att gå på moln vid varje steg som du sätter i marken. Men det är ändå en sula som vet när det är dags att få kraft för att göra avstamp för ännu ett steg.

Ovansidans material består av ett syntetiskt läder, vilket innebär en ökad hållbarhet samt bättre skydd mot vassa stenar, taggar eller annat som kan skada skon och foten. Bekymmer som annars är mer än vanliga vid traillöpning specifikt. Med hjälp av hälkappan hålls foten stadigt på plats och fulländar skons design som ergonomisk och mycket funktionell. En mycket prisvärd sko som passar för löpning på ojämn mark och som har lång hållbarhet. 


Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

En löparsko för traillöparen som vill ha något lätt som ändå har ett överlägset bra fäste på underlaget heter Asics Fujitrabuco Lyte Women och hamnar självklart som listans specialare. Här har tillverkaren satsat på en modell som har en stor flexibilitet och ett fäste som behövs för att kunna känna dig säker och satsa på högsta fart i tuff terräng. En specialtillverkad mellansula med lägre vikt än tidigare modeller drar sitt strå till stacken.

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Ytterligare en detalj är den speciella yttersulan som har tillverkats med fokus på att hålla ett extra bra och stabilt grepp även vid halt underlag. Viktigt hos en bra sko är även att ha en böjlig framfot så att du lätt tar dig fram på det ojämna underlaget, och det har tillverkaren sett till att du får här. Vikten är mycket låg på endast 205 g och skon är utrustad med reflexdetaljer. 

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Våra bubblare

Altra King MT 2 Women

Altra King MT 2 Women

Som listans bubblare nummer ett har vi valt en trailrunningsko för löparen som speciellt gillar de där lite extra utmanande rundorna eller tävlingarna. Altra King MT 2 Women är en sko som tar dig genom skog, lerig mark och uppför klippor i ur och skur. Tillverkaren har här gjort en uppdatering av en tidigare mycket kompetent sko och presenterar nu en produkt som tagit sig till ännu högre höjder gällande grepp, slitstyrka, dränering och prestanda. Sulan har gjorts både lättare och smalare för att ytterligare pressa upp funktionen men samtidigt behålla det goda som var.


Salming Enroute 2 Women

Salming Enroute 2 Women

En sko till ett lägre pris men som ändå klarar av både de långa rundorna och de korta och lite mer intensiva är Salming Enroute 2 Women. Det är en sko som passer lika bra på asphalt som grus och som gör att du automatiskt kommer kunna nyttja mer av din kapacitet än tidigare. Som mångas favorit har den nu ändå blivit uppdaterad till en högre nivå gällande sulans komfort, stöttålighet och frånskjut. Här finns också en rymlig tåbox långst fram för att kunna ge foten en möjlighet att expandera under rörelse.

Salming Enroute 2 Women

Asics Gt-2000 8 Women

Stabil löparsko för landsvägslöpning med rejält stöd och komfort är vad Asics Gt-2000 8 Women ger dig som vill ha en sko som presterar riktigt högt. Här har all ny teknik använts för att skapa ökad komfort och dämpning. Ventilationen är mycket god och håller foten torr och bekväm samtidigt som du har stöd och stabilitet i mellanfoten. Ovandelen är i mesh, vikten ligger på behagliga 235 g och drop är 10 mm. Prismässigt ligger skon i mellandelen och är tillräckligt billig för att kunna kompletteras med skor för exempelvis trail.

Asics Gt-2000 8 Women

Hoka One One Women’s Bondi 7

Så har vi kommit till listans sista plats med en sko som sticker ut lite i mängden. För löparen som vill kunna springa långa distanser på hårt underlag i form av asfalt och hårda vägar har tillverkaren tagit fram Hoka One One Women’s Bondi 7. Det är en sko som nyttjar allt inom det senaste för att kombinera ihop en sko som har det bästa inom ventilation samtidigt som det är en stadig sko. Memory foam finns för att passa en häl som är smalare och kunna ge en mjuk men ändå fast stöttning.

Hoka One One Women's Bondi 7

Sammanfattning

Det är spännande att se hur löparskor hela tiden uppdateras med det senaste inom forskningen och utvecklingen. Löparskor blir lättare men samtidigt hittar tillverkarna sätt att bibehålla det goda inom funktion som stöttålighet och stabilitet. Det satsas även rejält på att utveckla skor som klarar av tuffa underlag med en ökad stabilitet men samtidigt en smidighet som gör att det nästan känns som att springa barfota. Skorna är också skydd för väta och kyla samtidigt som det finns de som ger ett extra skydd för vassa stenar och grenar. Ändå är prisnivån för alla skor i allra högsta grad rimlig.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av de bästa löparskorna för damer.

Vad är viktigt att tänka på när man köper ett par löparskor?

Skor som är skapade för löpning överhuvudtaget är mycket bra produkter som på alla sätt underlättar och skyddar foten. Men för att få bästa möjliga resultat så är det viktigt att välja en sko som är skapad för precis den typ av löpning och underlag som du vill använda den till. Så ha i åtanke vilken löpning som skon har som sin spetskompetens.

Vad är ett par bra löparskor?

En sko som är bra ger dig stöd och hjälper dig att undvika skador och slitage under löpningen. Riktigt bra är om skon till och med kan höja din prestation ett snäpp.

Vad är en dålig löparsko?

Löparskor som är dåliga ger fel eller inget stöd och ger dig en falsk förhoppning om stöd och stöttning som istället ger dig skador och slitage. Dessutom med sulor som får dig att halka och sänker din prestationsförmåga.

Källor
  • https://www.outdoorexperten.se/p-47561-salming-ispike-shoe-women.aspx
  • https://www.outdoorexperten.se/p-65500-on-cloudventure-women.aspx
  • https://www.outnorth.se/asics/women-s-gel-venture-7#GraphiteGreyDriedBerry
  • https://www.outdoorexperten.se/p-64294-asics-fujitrabuco-lyte-women.aspx
  • https://www.outdoorexperten.se/p-47688-altra-king-mt-2-women.aspx
  • https://www.outdoorexperten.se/p-40255-salming-enroute-2-women.aspx
  • https://www.outdoorexperten.se/p-64296-asics-gt-2000-8-women.aspx
  • https://www.outnorth.se/hoka-one-one/women-s-bondi-7#BlueHazeBlackIris
Tester som vi gått igenom:
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 2 votes
Varumärke
Salming
Produktnamn
Ispike Shoe Women