Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gymgrossisten, Träningspartner & Yogia.se.

För de flesta träningar är det bra skor som gör att du håller dig från skador och att du kan höja din träning till en högre nivå. Men inom yoga är det inte en stötdämpning som är det viktigaste utan att du kan stå, sitta och ligga i positioner bekvämt och länge. Det är också en träning som inte bara är kroppslig utan även mental, och gör att en yogamatta kan höja eller sänka din möjlighet att nå högre mål och mående själsligt.

Idag finns det yogamattor som är skapade av miljövänliga material som till och med är biologiskt nedbrytbara. Det finns även yogamattor som fått en print för att ta din yoga till en högre nivå meditativt och själsligt. För det som tillverkarna satsat på är att få en helhetsprodukt som inte bara underlättar träningen utan som även ger användaren en närhet till naturen och ett högre medvetande. 

I vårt test blev drömprodukten Yogamatta 4mm eKOLite Sage – Manduka och vår utvalda mellanprodukt blev Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm följt av budgetprodukten Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm. Vi har även valt ut en specialare i Yogamatta Deep In – OHMat.

Slutligen har vi även fyra bubblare: Bamboo Yoga Matta – ABILICA, Aubergine Swirl Yoga Mat, 6mm, Abilica YogaMat Jute ECO & Nyttadesign Zabuton Yogamatta.


Drömprodukten: Yogamatta 4mm eKOLite Sage – Manduka

Drömprodukten: Yogamatta 4mm eKOLite Sage - Manduka

eKOLite Sage från Manduka är en yogamatta tillverkad av naturgummi med stängda porer som gör att mattan blir miljövänlig, hygienisk och högpresterande.


Mellanprodukten: Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm

Mellanprodukten: Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm

Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free är en extra tjock och härlig yogamatta med textur för bra grepp och två olika vackra print för smak och humör.


Budgetprodukten: Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm

Budgetprodukten: Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm

Till ett lågt pris men ändå en yogamatta som har rejäla mått och en hög kvalitet och funktion, med vackert utseende.


Specialaren: Yogamatta Deep In – OHMat

Specialaren: Yogamatta Deep In – OHMat

Drömskt vacker yogamatta som förutom sitt miljövänliga material och funktion ger yogan en extra dimension med sin utformning och design.

Så här genomförde vi testerna för bästa yogamattan:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna (se alla tester som vi gått igenom längre ner på sidan).
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Tränabäst.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Yogamatta 4mm eKOLite Sage – Manduka

Drömprodukten: Yogamatta 4mm eKOLite Sage - Manduka

En riktig drömprodukt är en yogamatta som ger dig allt du önskar av en yogamatta och mer därtill. Yogamatta 4mm eKOLite Sage – Manduka är en yogamatta som är högpresterande, hållbar och även mycket snäll mot miljön. Den yttre ytan består av slutna celler av naturgummi, som är patenterade, och som gör att svett inte tränger in och får en dålig lukt eller bakterieansamling.

Texturen påminner som sjögräs och den gröna färgen förhöjer känslan av naturlighet och närheten till allt som växer. Yogamattan är mycket slitstark, trots sin miljövänlighet, och är utvecklad under 4 års tid av ett nära samarbete med yogalärare. Fokus har legat på miljövänlighet i kombination med dämpning och grepp. Priset är i det lite högre segmentet, vikten är två kilo och måtten ligger på 61 x 180 cm och tjockleken 4 mm. Passar för dig som svettas lite till måttligt. 


Mellanprodukten: Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm

Mellanprodukten: Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm

På listans mellan ligger en yogamatta som är sådär lite extra härlig. Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm har en hög kvalitet och är extra mjuk på grund av sin tjocklek på hela 6 mm. Ytan har en textur som ger ett mycket bra grepp och möjliggör alla yogans positioner, enkelt och säkert. Materialet är latexfri PVC, vilket gör mattan både slitstark och lätt.

Mellanprodukten: Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm

Här får du extra god stötdämpning för minskad belastning och minimering av skador. Till utseendet är det en mycket vacker yogamatta som finns i två olika kulörer och print, efter smak och humör. Du får också en livstidsgaranti på yogamattan, vilket är mycket ovanligt. Priset ligger i mellansegmentet och måtten är 173 x 61 x 0,6 cm. Mattan rengör du enkelt med en fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel. Låt den sedan torka på ett plant underlag.


Budgetprodukten: Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm

Budgetprodukten: Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm

Listans budgetprodukt presenterar en yogamatta som är låg i pris men ändå både snygg och effektiv. Med en yogamatta som Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm kan du utföra din yoga säkert och bekvämt både i grupp och i hemmet. En effektiv stötdämpning gör mattan säker och hjälper dig att undvika skador och förslitningar. Mattan håller en mycket hög kvalitet, trots sitt pris, och är tillverkad i ett hållbart och väl fungerande PVC-material.

Trots sin tjocklek på 4 mm är det en matta som ändå ger dig en bekväm mjukhet vid sittande och liggande positioner. Det är också en mycket vacker matta med en design som sticker ut ur mängden. Måtten är 173 x 61 x 0,4 cm och är därmed rejält tilltagna för att du ska få ett stöd under yogans alla positioner. En mycket bra matta till ett förvånande lågt pris.

Budgetprodukten: Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm

Specialaren: Yogamatta Deep In – OHMat

Specialaren: Yogamatta Deep In – OHMat

Det är inte lätt att lyckas sticka ut som yogamatta i ett sällskap som håller hög kvalitet med många mycket originella tryck och material. Men ändå lyckas Yogamatta Deep In – OHMat med konststycket. Materialet är nedbrytbart naturgummi, med ett övre lager av mikrofiber som fungerar högabsorberande. Därmed är det en yogamatta som är som klippt och skuren för Bikram, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa och Power Yoga. Men den fungerar även till alla andra typer av yoga. 

Specialaren: Yogamatta Deep In – OHMat

Sin goda funktion och sitt miljövänliga material till trots är det ändå svårt att inte fastna vid mattans utseende. Det är en magiskt vacker matta som till och med fått sin design i samarbete med den spanska konstnären Josune Garcia. En konstnär som här har skapat mönster som tar dig ut i solsystemet och alla planeters speciella krafter kommer till liv. En konst som tar din yoga till en högre nivå.


Våra bubblare

Bamboo Yoga Matta – ABILICA

Som bubblare nummer ett har vi valt en yogamatta som skiljer sig lite från mängden. Bamboo Yoga Matta – ABILICA är tillverkad i bambu som gör att det är ett miljövänligt och naturligt material. Men det är också ett mycket mjukt material som håller kroppen varm och torr på grund av sin förmåga att absorbera fukt, förhindra bakterietillväxt och reducera lukt. Yogamattan är en riktig favorit bland de som tränar Hot Yoga/Bikram Yoga då den inte blir hal och absorberar fukten. En antiglidbeläggning under gör att mattan stannar på plats. Besök appen för gratis träningsprogram. 


Aubergine Swirl Yoga Mat, 6mm

Aubergine Swirl Yoga Mat, 6mm

Aubergine Swirl Yoga Mat, 6mm kvalar in som listans bubblare nummer två som en yogamatta i hög kvalitet och med en mycket vacker utformning. Basen är mörkt lila och har ett rosa blommönster i orientaliskt tema. Ytan har en textur som gör att du inte glider och är tillverkad i PVC som ger en mycket effektiv stötdämpning. Måtten är 173 x 61 x 0,6 och fullt tillräckliga för träning både i grupp och i hemmet. För rengöring kan du använda en fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel.


Abilica YogaMat Jute ECO

Abilica YogaMat Jute ECO

Yogamattan som sticker ut lite ur mängden är Abilica YogaMat Jute ECO. Materialet är jute och ger därmed en yogamatta som är biologiskt nedbrytbar. Designen är skapad för att det ska synas att det är en yogamatta som är naturlig och ger träningen en extra dimension. Materialet och strukturen ger ett mycket gott grepp och ligger dessutom stabilt på golvet. Medföljer gör en bärrem av oblekt bomull, för att ytterligare förhöja den naturliga känslan. Storleken är 175 x 61 cm med en tjocklek på 4 mm. En härlig och inspirerande yogamatta.

Abilica YogaMat Jute ECO
Abilica YogaMat Jute ECO

Nyttadesign Zabuton Yogamatta

Nyttadesign Zabuton Yogamatta

Listans sista yogamatta är en ergonomisk yogamatta som på alla sätt är anpassad för sitt område. Nyttadesign Zabuton Yogamatta är inte bara en utrustning som möjliggör yogans utförande utan det är också en matta med ett mönster och material som fördjupar meditation och ett inre lugn. Yogamattan är tillverkad av en latexplatta i mitten som är inbäddad i ekologisk bomull. Ena sidan på mattan är svart och den andra varierar efter smak i svart, grått eller vitt. Måtten är blygsammare med 86 x 68 x 0,3 cm, men ändå tillräckliga för att utföra yogans poser på.


Sammanfattning

Dagens yogamattor håller alla en hög nivå inom miljövänlighet och funktion. Det går att köpa en yogamatta för ett lägre pris som på alla sätt är bra för din träning. Med ökat pris tillkommer lite finesser som ovanliga material som till och med kan vara biologiskt nedbrytbara. Tillbehör som en rem eller påse kan medfölja. Tjockleken och storleken kan också variera något. Det har även börjat experimenteras med mattornas utseende där det till och med finns samarbeten med konstnärer. Allt för att ta fram en matta som inte bara tränar kroppen utan även ger näring till själen.

I vårt test blev drömprodukten Yogamatta 4mm eKOLite Sage – Manduka och vår utvalda mellanprodukt blev Gaiam Yoga Mat Reversible Be Free, 6mm följt av budgetprodukten Gaiam Yoga Mat Pink Marrakech 4mm. Vi har även valt ut en specialare i Yogamatta Deep In – OHMat.

Slutligen har vi även fyra bubblare: Bamboo Yoga Matta – ABILICA, Aubergine Swirl Yoga Mat, 6mm, Abilica YogaMat Jute ECO & Nyttadesign Zabuton Yogamatta.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa yogamattan.

Vad är viktigt att tänka på när man köper en yogamatta?

Fokusera på vilken typ av yoga du ska utföra och även vilket mått och tjocklek som du känner dig mest bekväm med. Finesser som tar produkten högre upp genom sitt material eller print är sekundärt, där din möjlighet att utföra yogan bekvämt kommer först.

Vad är en bra yogamatta?

En yogamatta som är bra gör att du kan fokusera på yogan och inte på smärtor av kroppen mot golvet. Den får också gärna ta sinnet till en högre nivå.

Vad definierar en dålig yogamatta?

Dåligt hos en yogamatta är en matta som glider på underlaget och som du halkar på vid träningen. Det är också dåligt om mattan snabbt börjar lukta illa på grund av svett och om den inte är tillräckligt stor för att du ska få plats på den.

Källor
 • https://www.yogia.se/varumarken/manduka/yogamattor-ekolite/yogamatta-4mm-ekolite-sage-fran-manduka
 • https://www.gymgrossisten.com/yoga-mat-reversible-be-free-6mm/62031.html
 • https://www.gymgrossisten.com/yoga-mat-pink-marrakech-4mm/62429.html
 • https://www.yogia.se/varumarken/39-ohmat/yogamatta-deep-in-ohmat
 • https://traningspartner.se/abilica/bamboo-yoga-matta
 • https://www.gymgrossisten.com/aubergine-swirl-yoga-mat-6mm/62892.html
 • https://www.gymgrossisten.com/abilica-yogamat-jute-eco/37330R.html
 • https://www.gymgrossisten.com/zabuton-yogamatta/NDR-815-1R.html
Tester som vi gått igenom:
 • https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/yogamatta
 • https://fitnessfia.com/yogamatta-11-basta-modellerna-av-yogamattor/
 • https://inspekto.se/yogamatta/
 • https://www.test.se/yogamattor/
 • https://www.bastitest24.se/halsa/yogamatta
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 1 votes
Varumärke
Manduka
Produktnamn
Yogamatta 4mm eKOLite Sage