Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Outdoorexperten & Outnorth.

Löpning ger i sig en mycket stor frihetskänsla där kroppen får ta ut allt som ligger uppdämt. Men det är ytterligare en nivå att ge sig ut i skog och mark för löpning. Det är ett sätt att löpa på som ger mycket inspiration och frihetskänsla men som också kräver extra mycket av skorna. Med tanke på ett underlag som varierar mycket och som även kan vara halt, så behövs det extra inom alla dessa områden.

Det behöver även vara en sko som både ventilerar och stänger ute snö och vatten. Som tur är har dagens tekniska utveckling gjort att det finns ett flertal skor att välja på för både dam och herr. Skor som ger ett stöd för herrar som vill ge sig ut i mycket tuffa förhållanden. Eller skor för damer som vill ha det där lilla extra som skapar de allra bästa förutsättningarna för en tuff tur på varierande underlag.Ta med dig din vattenflaska och bege dig ut på en springtur med bra en bra vattenflaska

I vårt test blev drömprodukten Salming Ispike Shoe Women och vår utvalda mellanprodukt blev Hoka One One Men’s Speedgoat 4 följt av budgetprodukten Asics Women’s Gel-Venture 7 med pulsmätning Grå. Vi har även valt ut en specialare i Asics Fujitrabuco Lyte Women.

Slutligen har vi även fyra bubblare: On Cloudstratus Men’s, Saucony Type A8 Men, Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex & Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men.


Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Salming Ispike Shoe Women är en damsko som har alla finesser och den senaste teknologin för att skapa den ultimata skon för löpning vintertid.


Mellanprodukten: Hoka One One Men’s Speedgoat 4

Mellanprodukten: Hoka One One Men's Speedgoat 4

Hoka One One Men’s Speedgoat 4 är en tuff sko med god passform för herrar som tycker om teknisk löpning på tuffare underlag som snö eller lera.


Budgetprodukten: Asics Women’s Gel-Venture 7

Budgetprodukten: Asics Women's Gel-Venture 7

Med ett pris som nästan är avskräckande lågt är det ändå en produkt som gör sitt jobb och mer därtill för den kvinnliga löparen.


Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Asics Fujitrabuco Lyte Women är en löparsko för damer som inte bara vill kunna göra en perfekt löpning i naturen utan även känna sig som en del av den.

Så här genomförde vi testerna för bästa löparskor:

1.      Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2.      Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna (se alla tester som vi gått igenom längre ner på sidan).
3.      Sammanställning och utvärdering av informationen
 
Tränabäst.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

För att hamna som drömprodukt inom löparskor så ska det vara en sko som underlättar löpningen på alla sätt. En beskrivning som på helt stämmer in på Salming Ispike Shoe Women. Här får du en vinterlöparsko som är till för damer och designad för att klara allt som den kan utsättas för under en vintersäsong på löparrundan. Med en yttersula som är tillverkad för hög prestanda inom outdoor- och trailrunning så gör den att du lätt klarar av både isiga stigar och packad snö.

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Utsidan på skon är även den designad med tanken att så lite snö som möjligt ska fastna och den har ett mjukt och behagligt mesh-tyg på insidan. Stortån har fått en förstärkning av IceShield och med en mellansula som ger rejäl stötdämpning är detta en sko som du bara flyter fram i. Vikten är 225 g och drop är 5 mm.

Drömprodukten: Salming Ispike Shoe Women

Mellanprodukten: Hoka One One Men’s Speedgoat 4

Mellanprodukten: Hoka One One Men's Speedgoat 4

Vill du ge dig ut i teknisk terräng och ha en sko som verkligen hjälper dig till din fulla potential? Hoka One One Men’s Speedgoat 4 är en löparsko för herrar som har en stor mängd finesser som gör din löpning till en dröm. Upptill finns en luftig mesh som med sitt 3D-tryck ger ett mycket bra stöd för mellanfoten. På utsidan finns Vibram Megagrip i yttersulan för att ge dig ett mycket säkert och bra grepp när du springer på halt eller lerigt underlag.

Mellanprodukten: Hoka One One Men's Speedgoat 4

Ventilationen har säkerställts med en plös med kil och utskärningar som har genomtänkta positioner. Som extra stöd har skorna gummiförstärkningar över lästen och en bredare framfot ger en bättre passform och stabilare steg. Vikten per sko är 306 g och drop är 4 mm. Priset är dessutom mycket rimligt med tanke på den höga kvaliteten.


Budgetprodukten: Asics Women’s Gel-Venture 7

Budgetprodukten: Asics Women's Gel-Venture 7

Priset för listans budget är så pass lågt att det kanske är många som inte ens tittar åt den. Men det är ett misstag, för Asics Women’s Gel-Venture 7 är en mycket prisvärd sko som dessutom har fått in både finesser och mycket god funktion i produkten. Skon är tillverkad för damer som vill springa i mycket tuffa terränger med ett stort stöd och god bekvämlighet. GEL-teknologi i hälen och EVA mellansula gör tillsammans att det är en mycket bekväm sko som besparar löparen från onödiga förslitningar och skador.

ORTHOLITE fotbädd fortsätter på temat och tillsammans gör det en sko som ger både dämpning och en anpassning efter just dina fötter. Ovansidans syntetiska läder ger ett skydd mot vassa objekt i naturen och en ökad hållbarhet för skon. En invändig hälkappa avslutar designen av en sko som på alla sätt kommer underlätta din utomhuslöpning.


Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Som specialare presenterar vi en damsko som tar löpningen till en nivå som du kanske inte visste fanns. Med Asics Fujitrabuco Lyte Women på fötterna utför du traillöpning med en sko som är både lätt och har ett överlägset gott fäste, även i mycket utmanande terräng. Mellansulan är i Flytefoam och yttersulan har utformats speciellt för att kunna ge bästa möjliga markkontakt och stadig löpning, vilket underlag du än rör dig på.

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Med en böjlig framfot och en skön ovandel med förstärkningar kan du känna dig trygg även om du ger dig ut på klippor. Hälfliken gör skon lätt att ta på och av. Här finns även detaljer som reflexer för bättre synlighet, kraftiga klackar med mönster för ytterligare förbättrat fäste samt ett snörskydd. Designen är naturinspirerad för att du ska få extra känsla av att vara en del av naturen.

Specialaren: Asics Fujitrabuco Lyte Women

Våra bubblare

On Cloudstratus Men’s

On Cloudstratus Men's

Bubblare nummer ett utger sig för att vara en herrsko som får dig att uppleva en löpning liksom på moln. Och det är en beskrivning som stämmer mycket bra överens med känslan av en löptur med On Cloudstratus Men’s. En unik Cloud-sula är uppdelad i två lager, där den yttersta består av kuddar som dämpar varje isättning genom att kollapsa. Det innersta lagret aktiveras på samma gång för en ytterligare stötupptagningseffekt med ett rejält driv framåt. Vikten är 305 g per sko och drop är 8 mm. En mycket bekväm, snygg och prisvärd sko.

On Cloudstratus Men's
On Cloudstratus Men's

Saucony Type A8 Men

Som bubblare nummer två har vi valt en mycket kapabel sko till ett mycket lågt pris. Går det ihop? Ja, Saucony Type A8 Men har lyckats med konststycket att räknas som en klassiker inom racingskor. Nu kommer en ny version med en mycket låg vikt per sko på endast 167 g för herr. Kombinationen av två olika sulor ger en snabb sko som samtidigt ger dig all comfort och stötdämpning som behövs för att undvika slitage och skador. Ovansidan har en utformning som ger en följsam passform och bidrar till skons kraftfulla och perfekta funktion.

Saucony Type A8 Men

Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex

Salomon Men's Speedcross 5 Gore-Tex

Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex är en sko som till och med fått begreppet ikonisk. Det är en produkt som har ett vattentätt membran och en flytande plös som ger en härlig komfort. Skon har ett fantastiskt grepp och tillsammans med sin höga dämpning och perfekta passform är det lätt att förstå varför det är en produkt som fått så höga poäng. Med den senaste uppdateringen har skon fått en ännu bättre volym och komfort tillsammans med ett fullständigt skydd mot vädrets påverkan. Vikt per sko är 340 g och drop är 10 mm.

Salomon Men's Speedcross 5 Gore-Tex

Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men

Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men

Sist ut på vår lista hamnar Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men som är en landsvägssko för herrar. Priset är så pass bra att det går att ha denna sko som ett komplement till exempelvis en trailingsko eller annat. Skon har en teknologi som ger en mycket god ökad svikt och en studs i steget, samtidigt som du får en perfekt dämpning på fotens mer känsliga och utsatta delar. Väl uttänkt passform gör att du alltid känner att du har skon på rätt plats, som en utökad del av din egen fot. Skon har även reflexdetaljer.

Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men

Sammanfattning

Löparskor som är anpassade för väg, bana och terräng av olika slag. För dam eller herr. Lägre pris eller högre. Enda sko eller komplement. Det kan kännas som en djungel att leta dig fram till vilken sko som passar bäst för dig och din typ av löpning. Kanske vill du endast ha en sko men kunna använda den på alla typer av löpning som du vill utföra? Det finns alltid hjälp att få i butik, både fysisk och online, om du är osäker på vilken typ av sko som du ska välja.

I vårt test blev drömprodukten Salming Ispike Shoe Women och vår utvalda mellanprodukt blev Hoka One One Men’s Speedgoat 4 följt av budgetprodukten Asics Women’s Gel-Venture 7 med pulsmätning Grå. Vi har även valt ut en specialare i Asics Fujitrabuco Lyte Women.

Slutligen har vi även fyra bubblare: On Cloudstratus Men’s, Saucony Type A8 Men, Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex & Asics Gel-Cumulus 21 Winterized Men.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av de bästa löparskorna.

Vad är viktigt att tänka på när man köper ett par löparskor?

Välj en sko som är anpassad för den tuffaste typen av löpning som du vill utföra. Det går alltid att göra enklare löpning med en högt kompetent sko, men en enklare sko i en tuffare terräng kan orsaka onödiga skador. Bäst är om du kan ha rätt sko för rätt underlag.

Vad är ett par bra löparskor?

Det handlar inte bara om en sko för rätt underlag när du ska välja en som är bra. Du behöver även hitta en som passar för din fot och ditt löpsteg.

Vad är en dålig löparsko?

En sko som sitter för trångt eller för löst. Gammal sko som är utsliten eller som är begagnad och därför ingången på ett sätt som inte passar din fot. Dåligt är även en sko som saknar en bra dämpning och därmed orsakar förslitningar och skador.

Källor
 • https://www.outdoorexperten.se/p-47561-salming-ispike-shoe-women.aspx
 • https://www.outnorth.se/hoka-one-one/men-s-speedgoat-4#Blackeveningprimrose
 • https://www.outnorth.se/asics/women-s-gel-venture-7#GraphiteGreyDriedBerry
 • https://www.outdoorexperten.se/p-64294-asics-fujitrabuco-lyte-women.aspx
 • https://www.outnorth.se/on/cloudstratus-men-s#CobbleIvy
 • https://www.outdoorexperten.se/p-48196-saucony-type-a8-men.aspx
 • https://www.outnorth.se/salomon/men-s-speedcross-5-gore-tex#Black
 • https://www.outdoorexperten.se/p-47584-asics-gel-cumulus-21-winterized-men.aspx
Tester som vi gått igenom:
 • https://www.prisjakt.nu/topplistor/topplista-basta-loparskorna
 • https://www.intersport.se/guider/loparguider/varens-loparskor
 • https://www.loparshop.se/inspiration/aarets-basta-loparskor
 • https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/loparskor
 • https://www.bastitest24.se/halsa/loparskor
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 1 votes
Varumärke
Salming
Produktnamn
Ispike Shoe Women