Färdiga vinsatser är något som jag testade på under pandemin, och jag måste säga att jag är positivt överraskad! Jag trodde att dessa viner skulle vara blaskiga och smaka som alldeles för stark saft – men där hade jag fel! 

Under den här perioden som jag har testat vinsatser så har jag provat på fyra olika färdiga vinsatser: chardonnay, rött och vitt bordsvin, och rosé. Alla dessa har varit så kallade 7-dagars vinsatser och det är precis som det låter: det tar 7 dagar (ungefär) att framställa dessa viner. Vilket som är bäst beror ju på vem du frågar, men jag tänkte sammanställa en liten ”Bäst i test”-lista på de Ekens 7-dagars vinsatser som jag har testat på! 

  • Ekens Röd 7-dagars Bordsvin: Ett kanongott vin som också är väldigt lätt att göra. Vill man ha en extra skjuts i jäsningen så kan man addera lite socker. Låt det jäsa i minst 7 dagar som instruktionerna säger, men man kan låta det jäsa mycket längre om man vill, till exempel i 2 månader. Det finns både rött och vitt bordsvin att välja mellan.
    Betyg: 5 av 5 vinglas
  • Ekens 7-dagars Chardonnay: En vinsats som ger ett förvånansvärt gott och lättdrucket vitt vin. Vem skulle kunna tro att hemmagjort vitt vin skulle kunna smaka så pass gott att till och med mina vänner önskar sig varsin flaska i julklapp? Dessutom var det väldigt enkelt att jäsa.
    Betyg: 4,5 av 5 vinglas 
  • Ekens 7-dagars Rosé: Älskar man att dricka rosé på somrarna så är detta verkligen perfekt. Gjorde en sats den här sommaren som räckte hela sommaren då det blev 20 liter vin på en gång. Eftersötade med två deciliter socker, och serverade med jordgubbar – himmelskt! 
  • Betyg: 4 av 5 vinglas 

Som ni märker så gillar jag alla vinsatser som jag har testat på, men bordsvinet vinner ändå över de andra. Rekommenderar varmt att testa på detta, särskilt om ni ska ha fest eller middagsbjudningar!