Har du någonsin funderat på att odla ditt eget snus? 

Att odla tobak utomhus i södra Sverige är inga som helst problem. Men ett växthus är trots allt alltid att föredra. Har du inte tillgång till ett växthus så fungerar det alltid med ett litet odlingstält i plast eller liknande. Det beror egentligen helt på hur mycket tobak du vill odla.

Det som är viktigt här att tänka på är att tobaksplantorna inte tål frost. Så planera din odling efter det för att minimera risken att plantorna ska ta skada eller dö. Sedan behöver tobaksplantorna en hel del sol för att klara sig. Dock så trivs den i nästan all sorts jord så länge jorden är genom luckrad och väldränerad. 

Innan du sätter igång, behöver du:

  • Tobaksfrö
  • Jord
  • Gödningsmedel
  • Blomställningar
  • Sprayflaska
  • Planteringskärl
  • Ugnsplåt, plastfolie och hushållspapper

Vecka 1 – 10

Så dina små tobaksfröer i såbädd och lå fröerna förkultiveras inomhus i ca 8 till 10 veckor. Denna tid bör fördelaktigt under mars eller ännu tidigare för att undvika frosten om du planerat att plantorna sedan ska stå utomhus.
Ett kärl på ca 30×20 cm räcker alldeles utmärkt till ungefär 100 frön. Använd någon form av tråg som har ett hål i botten där det överflödiga vattnet kan rinna ut. Glöm inte ha något under som samlar upp vattnet också. Täck tråget botten med hushållspapper eller täckduk, för att sedan fylla på med jord. Placera ut fröna på ytan och spraya det hela med vatten. Fröna ska ska inte täckas med jord. Nu ska du lägga på plastfolien över det hela. Det är för att vi vill släppa in ljuset men ändå behålla luftfuktigheten. 

Det kommer ta ungefär en vecka innan du kan se de små fröna spira. Du kommer se små hjärtformade blad. Så fort majoriteten av plantorna spirat kan du ta bort plasten. Du kan nu börja vattna dem genom att hälla vatten direkt i tråget och spraya med vatten flaskan. Vattnet som ligger i botten kommer göra så att plantornas rötter börjar leta sig neråt medans själva plantan växer uppåt.

När tobaksplantans hjärtformade blad blivit ersatta med 4 vanliga blad så kan du antingen välja att plantera om dem utomhus eller i större krukor. Dock behöver du vara ganska försiktigt när du planterar om dem, de är väldigt ömtåliga så hugg för guds skulle inte av rötterna på dem. 

Vecka 10 – 20

När du planterar jorden utomhus, plantera dem i ett soligt  läge men skyddat. Till en börja kommer plantorna behöva några timmars sol och några timmar skydd för att acklimatisera sig. Det är också nu du behöver ta fram blomställningar, vattna och göda plantorna. Du behöver också börja blocka bort de blommor som kommer. Vi vill inte att blommorna ska ta all näring och energi från bladen. Det tar ungefär en månad för tobaksplantan att skapa ett bra och stabilt rotsystem. Men så fort rotsystemet är etablerat kommer plantan att börja växa så det knakar.

Medans du väntar på att dina små tobaksplantor ska vara redo för skörd kan du alltid börja spana runt efter din framtida snusdosa eller kanske bara köpa lite billigt snus medans du väntar.