Att skaffa sig en hobby eller någon form av aktivitet har verkligen varit aktuellt under coronapandemin. Och något som verkar ha blivit populärt är att brygga öl hemma, vilket är något som även jag har försökt mig på. Att brygga öl själv – det kan väl inte vara så svårt? Kanske inte, men vägen dit var inte så spikrak som jag hade förväntat mig. Låt mig berätta … 

För det första så ville jag komma rätt billigt undan och bara införskaffa den absolut nödvändiga utrustningen. Men, detta visade sig vara en dålig idé helt enkelt för den enkla ekvationen att dålig utrustning + öl = dåligt öl. Detta insåg jag som tur var rätt snabbt och lade pengar på bra utrustning istället, och jag ser det som att jag kommer att spara pengar på att framställa flera batcher med kvalitetsöl istället för flera med dåligt öl. Så, ska du börja brygga öl hemma så var beredd på att lägga ett par tusen på utrustning om du vill njuta av processen. 

Nästa sak var att inhandla råvaror och då stod jag plötsligt där och hade ingen aning om vilket slags öl jag ens ville brygga? Efter lite efterforskningar så insåg jag att det bästa för min del var att satsa på att börja brygga på färdiga ölsatser, alltså, kit för att brygga sin egen IPA till exempel. Ölsatser och nybörjarkit är något som jag definitivt rekommenderar för den som vill börja brygga öl hemma och inte har den blekaste aning om hur man ska göra eller hur man ens ska börja. 

Efter detta krångel var det lättare att sätta igång, och än så länge måste jag erkänna att jag tycker det är riktigt kul och rentav rogivande att brygga mitt eget öl hemma. Därför uppmanar jag alla att åtminstone testa på detta, oavsett pandemi eller inte! Mina främsta tips för att börja brygga öl hemma är: 

  • Gör research 
  • Lägg pengar på bra utrustning från början 
  • Använd ölsatser och nybörjarkit 
  • Beställ allt från samma sida 
  • Våga experimentera! Men gör det förnuftigt.